Om du är ute efter ett bra skydd då du surfar på Internet så är VPN en mycket bra tjänst att använda sig av som ger dig fullständig anonymitet. En VPN gör det också möjligt för dig att kunna använda olika landbaserade tjänster som du annars inte kommer åt. Exempelvis kan du endast se svensk tv på nätet om du är uppkopplad med en svensk ip-adress. Genom en VPN tjänst så kan du ansluta till servrar över hela världen vilket gör att du kan koppla upp dig mot en svensk VPN server för att kunna se svensk tv på nätet.

Innan du installerar en VPN

En VPN fungerar både på en dator men också på mobila enheter vilket gör att du alltid kan ha ett skydd då du surfar på nätet. Innan du laddar ned en app eller en programvara så behöver du först välja ut den VPN tjänst som du vill använda dig av. Det är inte helt enkelt då det finns tusentals VPN tjänster på nätet att använda sig av och som dessutom erbjuder många olika specifikationer för en VPN.

Om du har tidigare erfarenhet från VPN så kan du säkerligen själv söka upp de företag som erbjuder VPN på nätet. Är du nybörjare så rekommenderas att du besöker en jämförelsesajt där sajten har sammanställt information om olika VPN tjänster på Internet.

På en jämförelsesajt så hittar du information om de olika tjänsterna, hastigheter, trafikbegränsningar, tillgång till servrar, priser och en del andra villkor som gör att du enkelt kan hitta den VP tjänst som passar dig bäst. Det finns ofta även recensioner där du får veta mer om varje tjänst men även omdömen så att du kan göra ett klokt val av VPN tjänst.

Att välja rätt VPN

Du bör alltid jämföra priser och begränsningar hos de olika VPN tjänsterna så att du finner en VPN som uppfyller de behov som du har. Priserna brukar börja kring 100 kronor men kan lätt överstiga flera tusen kronor, om du väljer en tjänst utan begränsningar. Det finns också gratistjänster som du kan välja mellan. Dessa gratistjänster har begränsad funktionalitet och begränsningar då det kommer till både hastighet och trafikmängd.

Detta gör att det kan gå mycket långsamt att surfa genom en gratistjänst men också att du endast kan ansluta genom servrar i länder som vanligtvis Kina, vilket innebär att du inte kan se svensk tv. Dock så kan du genom en gratistjänst surfa anonymt vilket innebär att allt du skriver och gör på nätet inte kan kopplas till dig personligen.

Vad du ska tänka på

Nedan följer några tips att tänka på då du ska välja en VPN tjänst.

  • Kontrollera att tjänsten erbjuder dig tillräcklig med datamängd varje månad så att du har möjlighet att ladda ned den data som du behöver anonymt. Ofta kan man köpa till ytterligare trafik då den som ingår tagit slut men det kan bli betydligt dyrare än att välja en tjänst med större trafikmängd.
  • Kontrollera om du kan välja att ansluta mot servrar som befinner sig i de länder där du vill ta del av olika tjänster. Om du exempelvis vill kunna se på svensk tv så behöver du en VPN tjänst som har servrar i Sverige som du kan ansluta dig igenom så att du får en IP-adress som är registrerad i Sverige.
  • Om du vill använda dig av VPN både på datorn och en mobil enhet så bör du kontrollera om du kan ansluta till en VPN med flera olika enheter, om det kräver olika konton eller att du väljer ett dyrare paket.
  • Jämför alltid priserna mellan de olika VPN tjänsterna. Priset kan skilja ordentligt mellan olika tjänster trots att de har samma innehåll. Eftersom du abonnerar på tjänsten så kan du spara betydande summor genom att jämföra de olika tjänsterna.

Att installera VPN och använda tjänsten

Först efter att allt ovan är klart så är det dags att installera VPN på din dator eller din mobila enhet. Du behöver först ladda ned en programvara eller en app från den VPN tjänst som du har valt. Därefter så installerar du appen eller programvaran på din dator eller i din mobiltelefon. Efter att det är klart så loggar du in med dina kontouppgifter, om du har registrerat dig på sidan, eller skapar ett nytt konto genom programvaran eller appen.

Du väljer ett användarnamn som är säkert och därefter ett tryggt lösenord. Du kan därefter logga in genom appen och sedan välja den server som du vill ansluta genom. Detta innebär att du nu får ett tillfälligt ip-nummer som inte kan kopplas till dig personligen och därmed så kan du surfa helt anonymt på olika sidor på nätet. Det du gör på nätet, skriver eller köper kan inte spåras tillbaka till dig på något sätt då ingen VPN tjänst behåller några uppgifter om din personliga information eller din riktiga ip-adress.

När behöver du en VPN tjänst?

Det kan finnas flera orsaker till att du behöver en VPN tjänst. Om du bor i ett land som har begränsat eller blockerat tillgången till olika sidor på nätet, som exempelvis sociala medier, så kan du komma runt detta genom att ansluta till en VPN tjänst utanför landet.

Om du vill vara säker och helt anonym då du diskuterar på ett forum så uppnår du maximal anonymitet då du använder dig av en VPN tjänst. Bor du utomlands så kan du inte se på svensk tv på nätet. Genom att ansluta genom en server i Sverige så får du tillgång till svenska tv-kanaler.

Latest updated: september 17, 2019 | Writen by: