VPN, Virtual Private Network, ger dig en möjlighet att surfa helt anonymt när du använder dig av en mobil enhet. Skälen till att vilja vara anonym när man surfar med sin mobiltelefon kan vara många, exempelvis om du diskuterar känsliga saker på forum eller om du besöker hemsidor där du inte vill lämna ut någon information som kan spåras tillbaka till dig personligen.

VPN är en tjänst som är vanligt förekommande i en del länder där det är förbjudet att diskutera politik eller länder som har blockerat vissa hemsidor.

Genom att du använder dig av en VPN så är du betydligt tryggare då du surfar på nätet samtidigt som du kan få tillgång till olika tjänster som normalt inte är tillgängliga i det land där du befinner dig.

Var hittar du en VPN för din mobil?

Eftersom miljontals internetanvändare är mer medvetna om sin säkerhet då de surfar på nätet idag så finns det tusentals olika VPN tjänster att hitta om du söker på nätet. Du kan också hitta en bra VPN tjänst om du besöker någon jämförelsesida som har provat på olika VPN tjänster. Här hittar du ofta priser, omdömen men också annan information som kan vara relevant då du ska välja en VPN tjänst.

Det är viktigt att du noggrant läser på om de olika VPN tjänsterna då det kan skilja mycket mellan vad ett företag erbjuder mot vad ett annat företag erbjuder. Det du bör kontrollera är hastighetsbegränsningar, trafikbegränsningar, var servrar befinner sig och mycket annat. Om du vill komma åt en tjänst i ett land så behöver du kunna ansluta dig till en server som ger dig tillgång till denna tjänst, oftast en VPN server i samma land.

Trafikbegränsningar varje månad anger hur mycket data du kan ladda ned genom tjänsten. Ofta får du sedan betala extra för den data som du laddar ned. Likaså när det kommer till hastighetsbegränsningar. Många VPN tjänster erbjuder olika paket med olika hastigheter, vilket kan vara viktigt om du vet att du ska ladda ner mycket data.

Priserna för en VPN tjänst kan skilja sig åt mycket. De billigare VPN tjänsterna kostar från cirka 100 kronor medan de dyrare kan kosta upp till flera tusen kronor per månad. Allt beror på hur mycket resurser du vill erhålla när du använder VPN.

Bäst VPN tjänster för din mobil

VPNInfoPrisMer
expressvpn logo
 • 30 dagars pengarna-tillbaka garanti!
 • Funkar i alla enheter
 • 94 länder
8,32 dollar i månaden när du köper 12 månader.
Gratis testperiod: Nej → Läs recension
Besök
nordvpn logo
 • 30 dagars pengarna-tillbaka garanti!
 • Anslut sex enheter
 • 60 länder
3,50 dollar i månaden när du köper 2 års plan.
Gratis testperiod: Ja → Läs recension
Besök
Purevpn logo
 • 31 dagars pengarna-tillbaka garanti!
 • Anslut 5 enheter samtidigt
 • Support dygnet runt
3,33 dollar i månaden när du tecknar 2 år.
Gratis testperiod: Nej → Läs recension
Besök
inleed logo
 • 3000 GB trafik/mån
 • 1000/1000 Mbit/s
 • Webbhotell + domäner
199 SEK i månaden när du tecknas baspaketet.
Gratis testperiod: Nej
Besök

Gratis mobil VPN tjänst

Det finns några VPN tjänster på nätet som är gratis att använda. Nackdelen med dessa tjänster är att det finns många begränsningar, vilket gör att det går långsamt att surfa. Dessutom får du endast tillgång till VPN servrar som ligger i ointressanta länder, oftast i Asien, som gör att du inte får tillgång olika tjänster i Sverige som exempelvis svensk tv. En gratis VPN tjänst kan dock vara ett alternativ om du vid något enstaka tillfälle behöver vara helt anonym då du besöker någon tjänst på nätet.

De VPN företag som erbjuder gratistjänster erbjuder förstås även betaltjänster som gör att du får tillgång till en VPN tjänst som bättre kan uppfylla dina behov av att surfa säkert.

Hur man installerar en VPN tjänst i mobilen

När du har hittat en VPN tjänst som passar dina behov bra så behöver du installera denna tjänst på din mobila enhet. Det gör du genom att ladda ned en app till din mobiltelefon som du sedan installerar. Därefter så öppnar du appen och skapar ett konto. Efter att du skapat ett konto så väljer du helt enkelt vilken tjänst du vill använda. Det brukar finnas flera olika paket att välja mellan och för att få ut det mesta av VPN tjänsten så bör du välja ett paket som uppfyller dina behov på hastighet, trafik och servrar.

Om du exempelvis vill kunna se på svensk tv så behöver du välja ett paket som erbjuder dig möjligheten att ansluta mot en svensk server som har en IP-adress registrerad i Sverige. Vill du bara kunna surfa helt anonymt så spelar det egentligen ingen roll i vilket land som servern är belägen men tänk på att det kan gå väldigt långsamt om du ansluter genom en server i Kina för att sedan surfa på sidor i Sverige.

Hur en VPN tjänst fungerar i mobilen

En VPN tjänst anonymiserar ditt surfande på nätet så att det du skriver och gör på internet inte kan spåras tillbaka till dig som person. EN VPN tjänst talar också om att du befinner dig i ett visst land trots att du kanske befinner dig i en helt annan världsdel. Det gör att du omöjligen kan spåras då du använder din mobiltelefon för att surfa på internet.

När du vill surfa anonymt på nätet så öppnar du den app som du har hämtat hem från VPN tjänsten och loggar sedan in med dina personliga inloggningsuppgifter. Därefter får du välja vilken server du vill ansluta dig till, men det smidigaste är att välja servern i landet du är intresserad av.

Om du exempelvis vill besöka en polsk sajt väljer du alltså servern i Polen. Därefter blir du tilldelad ett IP-nummer i det land som du ansluter dig igenom och som inte kan spåras tillbaka till dig själv. Ditt eget IP-nummer och annan information sparas inte av VPN tjänsten.

Detta innebär att ingen, varken myndigheter eller privatpersoner kan spåra ditt ursprungliga IP-nummer eller din personliga information, vilket gör att du för alltid kommer att vara anonym för andra.

Det i sin tur gör att allt du gör på internet är anonymt och hemligt för alla andra som av något skäl skulle vara intresserade av vad du gör på nätet.

Fördelar med VPN

Genom att använda sig av en VPN i din mobila enhet så kan du ta del av ett flertal fördelar som gör att du är både tryggare och säkrare när du surfar på nätet genom din mobil. Nedan finner du några fördelar med att använda VPN för mobilen.

 • Allt du gör på nätet är anonymt. Det du skriver eller gör på internet kan aldrig spåras till dig. Det gör att varken regeringar, myndigheter eller andra personer på nätet någonsin kan få reda på dina personliga uppgifter.
 • I flera länder så blockerar man olika sidor på nätet som exempelvis tidningar, sociala medier eller sidor som kritiserar ländernas regimer. Genom en VPN tjänst så blir du placerad på annan plats runt om i världen och har därmed möjlighet att kunna få tillgång till dessa sidor. Dessutom är du helt anonym när du besöker sidorna ifråga.
 • Om du befinner dig utomlands eller bor utomlands så kommer du inte att kunna titta på exempelvis svensk tv genom din ordinarie uppkoppling. Genom att använda dig av en VPN tjänst där du ansluter dig till en server i Sverige så kan du få full tillgång till de svenska tv-kanalerna.

Latest updated: september 17, 2019 | Writen by: