Har du någon gång varit utomlands och försökt att titta på svensk TV via Internet vet du hur besvärligt det kan vara. Det är snarare regel än undantag att de flesta program, TV-serier, filmer m m inte är möjliga att se när man befinner sig utomlands. Det spelar inte heller någon roll om det är SVT, TV3, TV4, Kanal 5 eller någon annan svensk kanal – befinner du dig utomlands är det bara att glömma svensk TV. I vart fall de mest intressanta programmen.

Resa utomlands? Anlita en städfirma nära dig som tar hand om ditt hem så att det är rent och fint när du kommer hem igen.

Men som tur är, finns det ett effektivt verktyg som gör det möjligt för dig att streama svensk TV utomlands. Detta verktyg benämns kort och enkelt för VPN – Virtual Private Network, eller ”virtuellt privat nätverk” som är den svenska benämningen.

Du har säkert hört talas om VPN tidigare. Men kanske har du inte riktigt koll på vad det är för något eller hur man använder sig av VPN. I denna artikel ska vi därför försöka förklara vad VPN är för något, hur du kan använda dig av VPN för att streama svensk TV när du utomlands och även nämna ett par andra fördelar med att använda dig av VPN.

VPN tjänster du kan surfa Svensk TV med utomlands

VPNInfoPrisMer
expressvpn logo
 • 30 dagars pengarna-tillbaka garanti!
 • Funkar i alla enheter
 • 94 länder
8,32 dollar i månaden när du köper 12 månader.
Gratis testperiod: Nej → Läs recension
Besök
nordvpn logo
 • 30 dagars pengarna-tillbaka garanti!
 • Anslut sex enheter
 • 60 länder
3,50 dollar i månaden när du köper 2 års plan.
Gratis testperiod: Ja → Läs recension
Besök
Purevpn logo
 • 31 dagars pengarna-tillbaka garanti!
 • Anslut 5 enheter samtidigt
 • Support dygnet runt
3,33 dollar i månaden när du tecknar 2 år.
Gratis testperiod: Nej → Läs recension
Besök
inleed logo
 • 3000 GB trafik/mån
 • 1000/1000 Mbit/s
 • Webbhotell + domäner
199 SEK i månaden när du tecknas baspaketet.
Gratis testperiod: Nej
Besök

Vad är VPN?

Vad som sker när du använder dig av VPN är att du kopplar upp din dator mot en server någonstans på internet. Mellan din dator och servern skapas ett virtuellt privat nätverk där du använder dig av serverns internetanslutning när du beger dig ut på internet. Den kommunikation som sker mellan din dator och servern sker i krypterad form. Det är därför inte möjligt för någon utomstående att se den information som transporteras mellan servern och din dator.

Rent fysiskt kan servern som du kopplar upp dig mot befinna sig var som helst i världen. När du använder serverns internetanslutning kommer du att använda dig av dess IP-adress. Är servern belägen i Sverige kommer det därför att se ut som att du befinner sig i Sverige när du beger dig ut på internet. Är servern belägen i USA kommer det att se ut som du befinner dig i USA och så vidare.

Kort och gott innebär VPN, med en server i Sverige, att oavsett var du befinner dig i världen ser det på internet ut som att du befinner dig i Sverige. Detta samtidigt som inte någon kan se vad du gör på internet.

VPN – den perfekta lösningen för att streama svensk TV utomlands

När ett svenskt TV-bolag ingår ett avtal med t ex ett produktionsbolag om att visa en TV-serie omfattar detta endast visning i Sverige. För att förhindra att TV-serien ses av personer som bor utanför Sverige spärrar TV-bolaget därför visning av TV-serien för utländska IP-adresser. Detta innebär att om du försöker se TV-serien från en utländsk IP-adress kommer du att få ett meddelande på din skärm om att ”TV-serien endast kan ses i Sverige” eller något liknande.

Dessa system för att förhindra att någon tittar på program från utlandet är inte särskilt sofistikerade. Oftast består de endast av en kontroll av IP-adressen och inte något annat, vilket innebär att systemen är relativt enkla att kringgå.

Genom att använda dig av ett VPN – med en svensk server – kan du enkelt streama alla program, serier, filmer och annat material som finns tillgängligt på de svenska TV-bolagens webbplatser. När du surfar runt på internet med ett VPN är det servern i Sverige som syns utåt. Den internetuppkoppling som du använder dig av i utlandet är helt osynlig.

Befinner du dig till exempel i New York och använder ett VPN när du surfar in på SVT Play eller TV4 ser det ut som att du befinner dig i Sverige. SVT:s servrar och den programvara som de använder sig av kan inte se att du är uppkopplad från New York. Det enda som är synligt är den server i Sverige som du använder dig av. Detta innebär att du kan se allt som finns tillgängligt på de svenska TV-bolagens webbplatser oavsett var du befinner dig i världen. I vart fall så länge du har tillgång till en internetuppkoppling.

VPN är mycket enkelt att använda

När VPN började att användas för ett antal år sedan vad det en komplicerad historia. I princip var det endast tekniskt kunniga personer som klarade av att använda sig av VPN. Ofta vara man tvungen att själva skapa en nätverksanslutning på sin dator, man var tvungen att själv skriva in serverns IP-adress m m.

Idag är det betydligt enklare. De flesta leverantörer av VPN använder sig av en app, vilken du snabbt och enkelt installerar på din dator, din smartphone eller vad du nu använder dig av. När du väl installerat appen är det i princip bara att köra. Du kan dessutom oftast ställa in appen så att den automatiskt kopplar upp sig mot ditt VPN när du startar din enhet.

Andra fördelar med VPN

VPN ger dig inte endast möjligheten att streama dina favoritprogram oavsett var du befinner dig i världen. En annan fördel är att VPN ökar din säkerhet på internet samtidigt som du skyddar ditt privatliv.

När du använder dig av din internetuppkoppling registreras i princip allt du gör på den server som du kopplar upp dig emot. Än värre är det om du kopplar upp dig mot publika WiFi-nätverk som på t ex caféer, flygplatser, bibliotek m m. I dessa situationer är all data tillgänglig för den som hanterar WiFi-uppkopplingen mot internet.

Använder du dig av ett VPN är din information skyddad mot insyn. Som framgått ovan är den information som sker mellan din dator och VPN-servern krypterad. Det innebär att den inte kan ses av utomstående. Skulle någon komma åt informationen kommer de endast att se helt oläslig information i form av olika tecken.

Några sammanfattande rader avseende streaming av svenska TV-program i utlandet med VPN

Sammanfattningsvis finns det många goda skäl för att du ska använda dig av VPN. Förutom att du med ett VPN fritt kan streama svensk TV utomlands ger ett VPN dig även ökat skydd för ditt privatliv och mot intrång. Använder du dig inte redan av VPN är det definitivt något som du bör fundera på.

Latest updated: november 6, 2020 | Writen by: