Man kan tro att det är svårt att spåra vad man egentligen gör på internet men riktigt så är inte fallet. Även om man använder sig av inkognitoläge i sin browser kan man dela med sig av spår som andra kan läsa av.

Så länge man har en IP-adress som syns kan både myndigheter och företag se vad man gör på internet. En IP-adress syns publikt men för att få reda på vem som har använt adressen krävs ett domstolsbeslut.

Företag och internetleverantörer kan dock använda IP-adressen för att skapa reklam som skräddarsys till användaren av en viss adress. Det är där en VPN kommer in i bilden.

Hur fungerar en VPN?

När man bara går in på internet har man en IP-adress och genom internetleverantören kan den spåras till användaren. När man istället går genom en VPN går anslutningen till en server hos VPN leverantören.

Därifrån får man som användare sedan en IP-adress som inte kan kopplas ihop med användaren lika lätt som den vanliga adressen. När man går genom en VPN får man ofta också olika IP-adresser varje gång man surfar på internet genom servern.

Läs mer om detta hos Wikipedia

Varför välja gratis VPN?

Om det känns lite jobbigt att företag och sökmotorer kan ta reda på vad man söker efter, eller gillar, är lösningen ett virtual private network, VPN. När man går genom servern hos VPN leverantören blir det mycket svårare att spåra internettrafiken. Det är dock inte omöjligt att göra det.

En av fördelarna med att använda en gratis tjänst för VPN är att det helt enkelt inte kostar något att använda den.

Ofta kan man få samma service som när man betalar för en VPN, dock med vissa begränsningar. Om man aldrig har provat att använda sig av en VPN innan kan det också kännas lite tryggare att testa tjänsten först.

Men vilka andra anledningar finns det att använda en VPN? Om man gillar att titta på TV serier av olika slag, kan det vara som så att vissa av dem bara kan ses i vissa länder.

Ofta är fallet så när det gäller streamingtjänster. En IP-adress visar bland annat att en användare är från Sverige och då kan det vara svårt att se på filmer eller TV-serier från till exempel USA. När man använder sig av en VPN kan man dock komma runt den här geoblockeringen.

Man kan nämligen välja att få en IP-adress från ett annat land när man kopplar upp sig via en gratis VPN.

Det här är också praktiskt om man ofta befinner sig i utlandet och har med sig sin dator eller mobil dit.

Om man till exempel åker till Kanarieöarna kan många webbplatser ändra innehåll, eller språk, efter den region man befinner sig i och det kan vara svårt att förstå om man inte kan språket.

Då kan man logga in över VPN, få en svensk IP-adress och sedan få upp hemsidan helt på svenska.

Det kan också vara så att man vill kunna se svenska serier eller nyheter online när man är utomlands på semester. Även det blir möjligt med en gratis VPN.

Bäst VPN tjänster med pengar tillbaka garanti

(Ej gratis men med pengar tillbaka garanti)

VPNInfoPrisMer
expressvpn logo
 • 30 dagars pengarna-tillbaka garanti!
 • Funkar i alla enheter
 • 94 länder
8,32 dollar i månaden när du köper 12 månader.
Gratis testperiod: Nej → Läs recension
Besök
nordvpn logo
 • 30 dagars pengarna-tillbaka garanti!
 • Anslut sex enheter
 • 60 länder
3,50 dollar i månaden när du köper 2 års plan.
Gratis testperiod: Ja → Läs recension
Besök
Purevpn logo
 • 31 dagars pengarna-tillbaka garanti!
 • Anslut 5 enheter samtidigt
 • Support dygnet runt
3,33 dollar i månaden när du tecknar 2 år.
Gratis testperiod: Nej → Läs recension
Besök
inleed logo
 • 3000 GB trafik/mån
 • 1000/1000 Mbit/s
 • Webbhotell + domäner
199 SEK i månaden när du tecknas baspaketet.
Gratis testperiod: Nej
Besök

Är det olagligt att använda en gratis VPN?

Nej, det är inte olagligt att använda en VPN i sig. Många filmtjänster med mera vill dock inte att användarna gör det och därför förbjuder de användning av VPN i sina användarvillkor.

Flera streamingtjänster gör vad de kan för att förhindra att användarna använder VPN tjänster, och leverantörerna av tjänsten gör allt för att komma runt det.

Att installera en VPN

Det är enkelt att installera en gratis VPN. Det gäller bara att välja den leverantör av gratis VPN som man föredrar. Man surfar sedan till leverantörens webbplats och skaffar ett konto där.

Oftast får man instruktioner via mail om hur man ska gå vidare. Generellt sett är det bara att gå vidare till sajten, ladda ner en klient och installera den.

För att använda sin VPN startar man programmet, väljer vilket land man vill ha en IP-adress från och sedan ansluter man sig. Efter det kan man surfa som vanligt. När man är klar stänger man ner programmet.

Att börja använda en gratis VPN tar inte mer än ett par minuter att få igång och efter det kan man surfa runt utan att begränsas av var i världen man befinner sig.

Begränsningar med gratis VPN

De gratis VPN tjänsterna fungerar på samma sätt som de tjänster användaren får betala för. Det kan dock förekomma en del buggar i tjänsterna men de uppdateras relativt ofta.

Om man bara surfar på internet fungerar de gratis alternativen ofta mycket bra.

Är det däremot som så att man vill titta på mycket film kan det finnas begränsningar som gör att man inte kan förbruka lika mycket data via VPN.

När man använder sig av en VPN kan det också vara klokt att komma ihåg att man ger företaget som har VPN-servern möjlighet att övervaka vad man gör på internet. Som användare måste man alltså känna ett stort förtroende för det företag man anlitar.

Alla VPN leverantörer vi nämner har alla funnits på marknaden ett bra tag och de har alla visat sig pålitliga. Som användare måste man dock alltid tänka på informationen man hanterar och hur känslig den är.

En VPN är inte någon fullständig garanti för att uppgifter inte ska läcka ut och även myndigheter kan få tag på användaren men det krävs en hel del mer arbete än om man bara går via sin vanliga IP-adress.

Latest updated: september 18, 2019 | Writen by: